GVAV Rapiditas Triathlon Groningen - triathlon sinds 1985

Historie

Historie

De historie van GVAV Rapiditas Triathlon begint in 1985, toen Alex Szirmai een triathloncursus startte als voorbereiding op de kwart triathlon van Groningen. De cursus maakte veel enthousiasme los bij de deelnemers. Zoveel dat deze groep besloot de eerste triathlonvereniging van Noord-Nederland op te richten: Delta.

Toen de triathlonvereniging werd opgericht bestond zij uit ca. 20 pioniers in de triathlonsport. Topniveau lag voor veel triatleten binnen handbereik: veel, vaak en zwaar trainen was de succesformule om nationaal en internationaal mee te draaien. Triathlon in Groningen bracht destijds topatleten als Jos Everts en Thea Sybesma. Uiteraard staken deze atleten het ambitieniveau en het fanatisme van de overige clubleden aan.

Omdat het organisatorisch en financieel eenvoudiger was, werd Delta onderdeel van de omnivereniging GVAV Rapiditas met de afdelingen voetbal, gymnastiek en atletiek. In 1997 is de omnivereniging omgevormd tot federatie waarbij de overige afdelingen als vereniging aansloten. De taak van de federatie was om als overkoepelende organisatie ten dienste te staan van de aangesloten sportverenigingen.

In 2004 werd besloten om de federatie op te heffen en ging GVAV Triathlon als zelfstandige vereniging verder. In het traditionele logo van GVAV is in het midden de R van Rapiditas vervangen voor de T van triathlon. De GVAV clubkleuren blauw, wit en rood zijn verwerkt in de triathlonkleding.   

Sinds de start in 2012 van de Teamcompetitie Triathlon komt GVAV Triathlon samen met studentenvereniging GSTV Tritanium onder de startgemeenschap Triteam Groningen uit in de deze competitie. De wedstrijdkleding is een combinatie van kleuren van de beide verenigingen: rood en blauw en op elk been de logo's van de verenigingen. Op de linkerborst staat de Groningse vlag in de contouren van de provincie Groningen.