GVAV Triathlon

Historie

De historie van GVAV Rapiditas Triathlon begint in 1985, toen Alex Szirmai een triathloncursus startte als voorbereiding op de kwart triathlon van Groningen. De cursus maakte veel enthousiasme los bij de deelnemers. Zoveel dat deze groep besloot de eerste triathlonvereniging van Noord-Nederland op te richten: Delta.

Toen de triathlonvereniging werd opgericht bestond zij uit ca. 20 pioniers in de triathlonsport. Topniveau lag voor veel triatleten binnen handbereik: veel, vaak en zwaar trainen was de succesformule om nationaal en internationaal mee te draaien. Het jonge GVAV-triathlon bracht topatleten als Jos Everts en Thea Sybesma. Uiteraard staken deze atleten het ambitieniveau en het fanatisme van de overige clubleden aan. Er ontstond een heuse GVAV-cultuur!

Omdat het organisatorisch en financieel eenvoudiger was, werd Delta onderdeel van de omnivereniging GVAV Rapiditas met de afdelingen voetbal, gymnastiek en atletiek. In 1997 is de omnivereniging omgevormd tot federatie waarbij ook de overige afdelingen als vereniging zijn aangesloten. De taak van de federatie is om als overkoepelende organisatie ten dienste te staan van de aangesloten sportverenigingen.

De triatlonsport heeft zich in de tachtiger en negentiger jaren snel ontwikkeld en is geprofessionaliseerd. Daardoor zijn de capaciteiten en investeringen in tijd en geld om de top te bereiken niet (meer) voor iedereen weggelegd. Naast 'de hele' zijn kortere afstanden en duathlons geïntroduceerd om de sport voor een breder publiek te ontsluiten.

groepsfoto 2017