Van februari tot oktober is er een fietstraining op de zaterdagochtend, deze start om 9:30u vanaf het Helperbad. Deze training duurt 2 tot 2,5 uur en focust zich op alle aspecten van het fietsen in een triathlon. Duurvermogen, tempohardheid maar ook technische en tactische aspecten; positie op de fiets, wendbaarheid & controle en het rijden in groepen.
Er wordt gezamenlijk naar een trainingsronde gefietst, waarna er individueel of in groepjes een opdracht wordt uitgevoerd. Maandelijks wordt er ook een koppeltraining verzorgd, dit is een combinatie met fietsen en lopen. Dit wordt aangekondigd op het TriCafe.
Op zaterdagochtend kan tijdens de zwemtraining, de racefiets in een afgesloten bergruimte bij het Helperbad worden gestald.
Dinsdagavond start de fietstraining om 18.30u, deze training start bij de ingang van de Atletiekbaan in het Stadspark.
Voor alle fietstrainingen geldt dat het instapniveau niet hoog is, maar er zijn wel een enkele voorwaarden;
- Basisniveau: gemiddeld 25 km/u kunnen rijden over langere tijd (60-90 minuten)
- Racefiets, MTB of Hybride (sport) fiets zonder gebreken
- In bezit van helm (in goede staat)
- Fietskleding
- Reparatieset voor lekke banden
- Bidon(s) met water en/of sportdrank
- Voeding (reepjes of gel)
Fietsregels in het peloton
Om veilig in een groep te fietsen zijn er een aantal afspraken. Het belangrijkste is het doorgeven van potentieel gevaarlijke situaties in het peloton.Degene die voorop rijdt, roept en/of maakt een handgebaar dat door de volgende renners wordt overgenomen en wordt doorgegeven tot het einde van de groep.
'tegen'
Er is een stilstaand of bewegend object of mens aan de linkerkant van de weg en van de groep. De roep 'tegen' al dan niet gecombineerd met een handgebaar waarna de hele groep weet dat er iets of iemand tegemoetkomt.
'voor'
De roep 'voor' al dan niet gecombineerd met een handgebaar waarna de hele groep weet dat er ruimte gemaakt moet worden voor iets of iemand op de eigen weghelft, dus aan de bermzijde.
'stop'
De voorste rijder steekt de hand op en roept 'stop'. Het commando wordt doorgegeven, maar de andere fietsers houden wel de handen aan het stuur om goed te kunnen remmen.
'paaltje'
Er staat een paaltje of gelijksoortig object (midden) op de weg. De hele groep weet dan dit ontweken moet worden.
'achter'
De achterste rijder die ziet of hoort dat een andere weggebruiker de groep wil inhalen, roept 'achter'. Degene daarvoor herhaalt dit totdat de hele groep weet dat daar rekening mee gehouden moet worden door zo veel mogelijk aan de kant te gaan. '
'ritsen'
Dit gebeurt als we in een peloton met tweetallen naast elkaar fietsen en we moeten versmallen naar één rij. De voorste fietsers van het peloton geven zo nodig het commando 'ritsen'. Van de tweetallen gaat de linkerfietser achter de rechterfietser fietsen. Ofwel: links achter rechts.